Aswoensdag: boete(n) voor onze levenswijze

Wanneer:    22 februari  11 uur  verzamelen op station Sloterdijk, precieze plek volgt nog.
Waar:           op het kolenspoor in de Haven van Amsterdam

In de haven van Amsterdam worden dagelijks tonnen kolen overgeslagen op treinen om in ovens in Noord West Europa verbrand te worden en de aarde nog verder op te warmen.

Zo omgaan met de schepping kan niet meer. Onze levenswijze is hemeltergend. In het kader van Kappen met Kolen houdt Christian Climate Action een Aswoensdagviering op & naast het kolenspoor. Om ons zelf & de samenleving op te roepen tot inkeer kan wie zich geroepen voelt daarbij een boete riskeren.

 

**** details ****

Tot nu toe zijn er echter nog geen boetes uitgedeeld. Mochten die wel komen, dan kun je verzet aantekenen en de zaak laten voorkomen en rechter en officier aan justitie vragen om het klimaat en niet de kolen transporten te beschermen.

Mocht je toch veroordeeld worden, dan kun je ervoor kiezen om de boete zelf te betalen of om vrienden te vragen om samen de boete te betalen. Misschien ben je zo vrij dat je de boete kunt uitzitten, een boetvaardig getuigenis voor een fossielvrije samenleving.

En wie wil kan opstaan en opzij gaan als de politie je daartoe vordert. Je hebt zo toch bijgedragen aan het ophouden van tonnen kolen.

Als je blijft zitten, dan gaat de politie op een gegeven moment over tot aanhouding en wordt je meegenomen naar het bureau. In de traditie van Kappen met Kolen verzetten wij ons niet tegen aanhouding, maar gaan vriendelijk met de politie mee.

We vertrekken om 11 uur vanaf station Sloterdijk. Er zijn twee sporen die uitsluitend door kolentreinen worden gebruikt. Het ene kolenspoor naar de Rietlanden Terminals is goed per stadsbus bereikbaar. Ons meest waarschijnlijke spoor vanuit het Overslag Bedrijf Amsterdam (OBA) is 3 km lopen door een industriële wereld. We besluiten die ochtend op Sloterdijk welk spoor het wordt. Dat is afhankelijk van het laden van de kolentreinen. In het aanmeldformulier kun je aangeven of je 3 km kunt lopen, of dat je liever vervoer hebt. Als er groot enthousiasme is, hopen we dat de Theaterstraatbus bereid is om ons te rijden en terplekke te ondersteunen.

Op de bovenste foto de OBA, op de middelste foto rechts de OBA (naast de HES Terminal) en links gaat de blauwe route langs het spoor naar de Rietlanden (kolen) Terminals.

In het aanmeld formulier kun je ook aangeven of je vervoer vanaf station Sloterdijk kunt aanbieden.

Voor wie iets later wil aansluiten: op de facebookpagina van het Jeannette Noelhuis staat vanaf 11 uur uur op welk spoor de viering is.

Op en naast het spoor houden we een Aswoensdag viering. Wie wil kan een askruisje van as van kolen uit de overslag ontvangen. Daarna, of als de trein er aan komt al tijdens de viering, gaan we rustig op het spoor zitten om onszelf en de samenleving op te roepen tot ommekeer ten leven.

Alle mensen van goede wil die zich zorgen maken over de planeet zijn natuurlijk van harte welkom om mee te kappen met kolen op Aswoensdag. Het is zeker niet exclusief voor mensen van Christian Climate Action die in de Aswoensdag traditie staan.

Soms komt de trein al snel, soms moet je er lang op wachten. Soms komt de politie snel, soms moet je er lang op wachten. Wie later die dag nog andere afspraken heeft en overweegt om mee te vieren maar niet op het spoor te gaan zitten of om op te staan als de politie vordert, kan altijd terug wandelen of gereden worden naar station Sloterdijk.

Als je overweegt om rustig te blijven zitten en de kolentrein te blokkeren, dan adviseren wij om die dag verder geen afspraken te hebben. Dan kun je rustig de gang van zaken op het politiebureau doorleven. Soms gaat het snel en soms ben je er de volle zes uur. Het kan geen kwaad om iets warms direct op je huid te dragen omdat je soms voordat je de cel in gaat alles behalve je laatste laagje achter moet laten.

Het is fijn als je je van te voren hieronder aanmeldt zodat we je indien nodig nog wat nadere informatie kunnen sturen en zodat we weten voor hoeveel mensen we ondersteunend vervoer kunnen organiseren en misschien koffie en thee kunnen regelen.

Heb je vragen, mail naar cca4kappenmetkolen@gmail.com

Hier kun je de poster in pdf en jpg formaat downloaden en onder Fragrance vind je overwegingen over je mogelijke omgang met de hulp officier van justitie tijdens het verhoor.

 

aanmeld formulier (*indicates required field)


Comments are closed.

"The greatest challenge of the day is: how to bring about a revolution of the heart, a revolution which has to start with each one of us" - Dorothy Day

↓ Toekomst ↓