In dit stukje proberen we kort iets uit te leggen over de gastvrijheid voor vluchtelingen bij ons in het Jeannette Noëlhuis, onze visie op gastvrijheid, en de praktische keuzes die we daarin gemaakt hebben.
Het mooie van kleinschalige opvang
In het Noëlhuis wonen we samen met ongedocumenteerde vluchtelingen. We vinden het heel leuk om onze huisgenoten een veilige plek te kunnen bieden, en beter te leren kennen. Wij geloven in kleinschalige opvang, waarbij mensen elkaar persoonlijk leren kennen. Wij als kernteam, en onze vrijwilligers, leren iets meer over hoe het is voor mensen die de wind niet mee hebben in nederland en in de wereld. En onze huisgenoten leren Nederlanders kennen, kunnen de taal sneller leren en vieren hun eerste sinterklaas. Dat zijn de mooie kanten van gastvrijheid verlenen!
Wij zijn misschien bevooroordeeld, maar we vinden kleinschalige opvang veel mooier dan grootschalige loodsen of ex-gevangenissen. We zijn in Nederland lang geleden gestopt met weeskinderen, dak- en – thuislozen, en mensen met een handicap opvangen in geconcentreerde kampen, liefst ver van de stad. Waarom zouden we vluchtelingen dan wel in Ter Apel opvangen? Ons huis is ook nog eens stukken goedkoper dan in een AZC, deels omdat bij ons thuis niemand in dienst is, maar we uit liefde ons werk doen. En ons huis is al helemaal goedkoper dan de onmenselijke vreemdelingendetentie die we in nederland nog steeds hebben (die kost €194 euro per persoon per dag!).
Zelf iemand helpen?
Niet alleen wij in het Noëlhuis kiezen ervoor om samen te wonen met vluchtelingen. Door heel Nederland zijn er mensen die hun huis delen met iemand die anders op straat zouden staan, bijvoorbeeld een vluchteling. Dit kan in een woongroep, zoals bij ons, maar ook gewoon in een gezinswoning. Het STIL in Utrecht heeft een netwerk van mensen die in hun eigen woning tijdelijk een plekje bieden aan een vluchteling. Als u in contact wilt komen met mensen die dit doen om tips uit te wisselen of als u overweegt om bijvoorbeeld via STIL een ongedocumenteerde te helpen, neem dan via deze pagina contact met hen op.
Een grote noodzaak
Er zijn in Nederland veel mensen zonder papieren, die geen aanspraak mogen maken op officiële opvang, zelfs niet in daklozenopvang. Deze mensen mogen vaak ook niet werken, om zichzelf te kunnen verzorgen. Dus onze kamers zijn altijd vol. Om alle vluchtelingen in Nederland op te vangen is veel meer nodig dan de paar kleinschalige opvangplekken die er nu zijn. Maar als, zoals Peter Maurin al voorstelde, elke kerk een huis van gastvrijheid zou hebben en wat meer mensen een ‘Christus-kamer’ voor een minder bedeelde zouden inrichten in hun huis dan hoefde er al snel niemand meer op straat te slapen. Maar helaas is het nog niet zover. In het Noëlhuis merken we dat deels door de vele aanvragen die we krijgen voor opvang. Omdat we veel meer aanvragen krijgen dan dat we kamers hebben, moeten we helaas ook vaak mensen afwijzen. Dat is de moeilijke kant van gastvrijheid verlenen.
Onze praktische keuzes
Om het aannemen van nieuwe huisgenoten een eerlijk proces te maken, niet teveel gebaseerd op wie wij toevallig aardig vinden, hebben we een paar principes bedacht. Hierover lees je meer op onze pagina over het aanmelden van een mogelijke huisgenoot (link). Om mensen een stap verder te helpen, en om ook nieuwe mensen weer een kans te geven op een plek in het Noëlhuis, hebben we besloten dat de opvang bij ons in principe tijdelijk is. Vaak is dat tussen de zes en twaalf maanden, afhankelijk van de situatie. Soms korter of langer. Soms vangen we ook mensen op in onze logeerkamer als de nood hoog is. Dat is dan voor maximaal een week.
Uiteindelijk zijn het moeilijke keuzes, die we zorgvuldig proberen te maken. We beseffen ons dat er geen perfecte manier is om te kiezen tussen mensen, en we proberen altijd open te staan voor nieuwe ideeën. We proberen er bij stil te staan dat het een ieder van ons kan overkomen dat we ooit ergens voor de deur staan, met de hoop er een warm bed te vinden.